Как да откриете добри майстори за ремонт?

Imvestia > Блог > Имвестия > Как да откриете добри майстори за ремонт?

Почти всеки инвестиционен имот има нужда от ремонт, независимо от стратегията ви. Чрез оптимизация на пространството и подобрения на интериора, стойността на един обект може да бъде увеличена осезаемо, не само със сумата от разходите за труд и материали, но и чрез добавената стойност от създаването, организирането и изпълнението на целия проект. Това може да прибави поне 30% върху цената на ремонта, а в някои случаи и повече. Добрите майстори, бригади или строителни фирми са съществена част от формулата за успех на всеки инвеститор. Търсенето на техните услуги е толкова голямо в момента, че кадърни професионалисти трудно се наемат, а дори и калпавите лесно си намират обекти. Ето няколко тествани идеи как да откриете добри майстори:

 

  1. Препоръки.

 

Това е любимото ми. Искам препоръки от близки, приятели и колеги за всичко, което не знам как да открия. Не вярвам особено на рекламите, затова питам и намирам с лекота правилните хора. Използвайте социалните мрежи и личните си контакти, за да зададете въпрос от сорта на: „Бихте ли ми препоръчали тествани­­­ водопроводчици, строителни фирми или майстори на гипс-картон?“ Обърнете внимание на „тествани“. Това предполага, че препоръчващият ще има лични наблюдения.

Обикновено хората са много отзивчиви, когато става въпрос за препоръки. Когато Ви отговорят, разпитайте повече за опита им с конкретните майстори, какво са и не са харесвали в работата им, спазили ли са обещанията и сроковете си, и поискайте номер за връзка.

Търсете специалисти, които са работили с други инвеститори, защото има разлика между ремонт у дома и такъв с инвестиционна цел. Най-добре е този, който Ви е препоръчал, да се обади на препоръчания и да го уведоми, че ще го търсите. Това увеличава шанса да Ви обърнат внимание и да стигнете до среща. По този начин успешно съм намирал различни майстори за ремонт инвестиционните ми имоти.

 

  1. Складовете или магазини за материали.

 

Отидете на местата, където се продават строителни материали на едро. Говорете с мениджъра или продавач-консултанта за спецификата на Вашите нужди. Обяснете им какво точно търсите и попитайте за препоръки. Те познават много добре специалистите с опит, а и защо да не препоръчат някой, който вече им е клиент и ще купи материалите за Вашия ремонт от тях?

Друга добра идея е да отидете рано сутринта, още при отварянето на обекта, и да наблюдавате кой пазарува. Има огромен шанс това да е търсеният от Вас майстор или просто клиент, който вече има добър (но и лош) опит с майстори. Поздравете, помолете за малко от времето им и споделете какво търсите. Аз го правих още в началото на кариерата ми като инвеститор и досега поддържам отлични контактите, които създадох чрез този метод.

Дори си заслужава да попитате продавач-консултанта или собственика на близката железария за добър майстор, който често пазарува при тях. Ще бъдете изненадани от ефективността на този метод.

 

  1. Разходка из квартала

 

Обуйте си удобни маратонки и излезте навън, за да намерите майстора си. Разходете се покрай съседните входове и блокове. Ще се изненадате как не сте обръщали внимание на строителните дейности наоколо. Където видите следи от текущ ремонт, струпани материали или боклуци, хора в работно облекло, контейнери за строителни отпадъци или други следи, спрете и попитайте.

Намерете в кой имот се случва преустройството и позвънете. Най-добре е да откриете поръчителя на ремонта, който обикновено е собственикът на имота. Разкажете им за Вашите нужди и попитайте дали са доволни от майсторите. При положителен отговор, направо се запознайте със специалистите и поискайте оферта. Преди време така открих добра строителна фирма. Пътувайки в асансьора за имот, който щях да оглеждам за покупка, се запознах с техническия им ръководител и съсед, който ги беше наел. Разменихме контакти и така добавих още един вариант за ремонт на бъдещите ми проекти.

 

Истинско злато се крие в имотите, които имат нужда от ремонт, но само за тези, които имат фантазия, готови са да рискуват и имат свободно време, да се отдадат на стресиращ и сложен процес, както и да са с манталитет на постоянно развиващ се ученик.

Едно от преимуществата на инвестициите в имоти е привлекателната възможност да откриете имот, който да подобрите във всяко едно отношение. Така печелите Вие, бъдещият собственик или наемател, сградата и кварталът. Но, за да не се превърне един проект в кошмар, намерете читави и отговорни майстори, които да превърнат идеята Ви във впечатляваща реалност.

 

Щелян Калчев

 

Банкноти от имоти в пощата ти!

Запиши се тук.