Интериори на открито – мечта или реалност?

Imvestia > Блог > Uncategorized > Интериори на открито – мечта или реалност?

Да се наслаждаваме на топлите слънчеви лъчи и летния бриз. Да имаме още една „стая“, но на открито, която да използваме пълноценно: за хранене, за работа, за релакс, за игра и забавление… Това не са мечти, а реални възможности, които бяха дискутирани в края на миналата седмица в Клуб на дизайнера, на събитието органицирано от Асоциация на интериорните дизайнери в България – АИДБ – “Интериори на открито”.

 

Предизвикателството да бъде модератор на дискусията прие Щелян Калчев – съосновател на иновативната агенция “Primo+” и съосновател на инвестиционна компания “IMVESTIA”. Щелян е брокер/мениджър/консултант по инвестиици със 17-годишен опит в недвижимите имоти. Бакалавър по “Финанси” и с магистърска степен по “Икономика на недвижимата собственост”. Докторант в катедра “Недвижима собственост” в УНСС с дисертация на тема “Инвестиции в имоти”, където често води лекции на студенти по различни дисциплини. Съосновател на Primo+ Academy – водеща обучителна органзиация за брокери, мениджъри и собственици на агенции. Водещ на първото LIVE предаване за настоящи и бъдещи професионалисти в имотите “Следващото ниво с Щелян и Георги”.

На събитието Щелян представи презентация на тема “Пазарът на недвижими имоти в COVID-19 и промените в нагласите на инвеститорите”. Според него „явлението“ COVID-19 и последвалата от него социална изолация предизвикаха по-голямо търсене на имоти извън големия град. Но желанието на хората да се откъснат от градската среда, инвестирайки в близко до нея място, не води до очаквания ръст сделки, поради това, че клиентите не намират там качеството на живот, което очакват.

 

В тази връзка организаторите заедно с него, като модератор на дискусията, и участниците в нея потърсиха възможности да се сведе до минимум границата вътре – вън в градска среда. Решенията те да се случат по най-добрия начин обобщиха:

 

  • Проф. д-р арх. Орлин Давчев – декан на Архитектурен факултет при УАСГ, София и преподавател в катедра „Интериор и дизайн за архитектурата”. Съосновател на Архитектурно студио MIODESIGN. Автор на множество реализирани авторски проекти и творчески изяви в областта на архитектурата. Носител на награди от конкурси за архитектура, присъдени от професионални форуми и организации, сред които Архитектон и Златен капител. Автор е на монографии, учебници, академични и популярни публикации. Участва в редица научни и образователни проекти.

 

  • Арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев – основатели на НП Архитекти. Техни проекти са оценени от едни от най-големите архитектурни конкурси в България: Специална награда за Туристически комплекс Лифт Сопот – Сграда на годината 2016; Първо място за Църква към небето в Обществени сгради – Архинова 2019, Lift Sopot интериор – Wienerberger Brick Award 2018, и Gelato & Latte интериор – Wienerberger Brick Award Основна цел на тяхната работа е реализиране на идеи под формата на сгради и структури, които да носят в себе си качество и вдъхновение.

 

  • Арх. Даниел Димитров – Практичност, функционалност, чистота на формата – това са принципите, които следва арх. Даниел Димитров и съдружникът му арх. Станислав Станиславов – основаватели на архитектурно студио Dare Architects. Като архитекти и дизайнери намират професионален стимул в превръщането на концепицията в завършен висококачествен проект. Вярват, че съчетанието от всичко това ще удоволетвори клиентите им и ще създаде по-добра архитектурна среда.

 

  • Арх. Мария Танова – специалист по ландшафна архитектура и представител на Навън, компания която възстановява връзката на градския човек с природата. Изгражда външните пространства, превръщайки ги в обитаемо, предпочитано място в офисите и домовете ни. “Внася” природата в помещенията, в които изкарваме по-голямата част от деня си, за да сме по-здрави, по-щастливи и по-продуктивни.

 

  • Соня Кръстанова – телевизионен режисьор. Трудовият й път тръгва от агенция за недвижими имоти, но от 20 години се свързва единствено и само с телевизии. Днес работи в телевизионна компания и в частност в телевизията, която дава „Храна за душата” на зрителите – ТВ1. Соня е предприела промяна на покривното пространство на своя дом и пространствата около и в сградата на ТВ1.

 

 

Ето и темите, около които се проведе дискусията:

 

  1. Какво представляват „стаите на открито“ и доколко са изпълними в градска среда? Лукс или необходимост са?
  2. Кои са трендовете в дизайна на стаите на открито? Какви проблеми възникват и какви решения имат?
  3. Как може да омекотим границата между интериора и екстериора и какви са решенията за преход от едното към другото?
  4. Какви са възможностите на верандите, терасите, балконите и лоджиите. Какви са функциите им и как да ги оползотворим максимално добре?
  5. Що е то лятна кухня и практична ли е?
  6. Има ли място за душ в градината?
  7. Какъв е потенциала на покривната тераса и „английският двор“.
  8. Почти всеки блок има градинка или е до междублоково пространство. Съвети за превръщането им в желано място за релакс и забавления, както и за метаморфозата им от запустели и опасни квадратни метри в поддържани обществени оазиси.
  9. Какво търсят инвеститорите и какво предлага пазарът?

 

 

Домакин на срещата бе Cabana rooftop beach bar.

Банкноти от имоти в пощата ти!

Запиши се тук.