Еп.11: Данъци и имоти – най-важните съвети за печеливши сделки. Гост: адв. Орлин Хаджийски, PwC Bulgaria

Imvestia > Блог > podcast > Еп.11: Данъци и имоти – най-важните съвети за печеливши сделки. Гост: адв. Орлин Хаджийски, PwC Bulgaria

Човек дори и добре да печели…един ден плаща данъци. Всеки инвеститор в имоти си има вземане-даване с НАП. Едни дават повече, други по-малко, а рядко вземат. Законите се променят постоянно, а неясноти…колкото искаш. Точно затова много от въпросите на нашите зрители са свързани с данъците при сделките с имоти. Време е да им дадем точни и професионални отговори! Бонус: Гостът ни дава съвет къде да влагате печалбата си, за да не й плащате данък. Гледайте внимателно!!!

 

В епизод 11 ни гостува адвокат Орлин Хаджийски, съдружник „Данъчни услуги“ в PwC България. Орлин 19 години консултира едни от най-популярните и големи компании в България на тема „Данъци“.  Неговата компания е глобален лидер в одиторските, данъчните и консултантските услуги. Днес той отговаря на най-често срещаните въпроси, които сме получавали от инвеститори в имоти и споделя ценни съвети за изграждане на ефективна и устойчива данъчна политика. Споделя от какви грешки трябва да се пазим, за да не „стъпим накриво“. В края Орлин отговаря на практически казуси от зрители. Ето повечето от темите на епизода:

  1. Каква е дейността на данъчният адвокат и каква е ролята му в процеса на инвестиране в имоти?
  2. Каква е разликата между счетоводителя и адвоката по данъчно право, кога кой да използваме?
  3. От гледна точка на инвеститор, какво е данъчна политика и защо е нужна?
  4. На чие име да купуваме имотите си- на физическо или юридическо лице?
  5. Кои имоти са освободени от ДДС?
  6. Какви данъчни облекчения има за инвеститори в имоти или за собственици на жилища?
  7. Как мога легално да намаля данъците си?
  8. За какво трябва да внимавам, когато продавам инвестиционни имоти, които съм давал под наем или съм купил с цел препродажба?
  9. Къде да влагам печалбата от сделките, за да пестя от данъци?
  10. Какво мисли Орлин за инвестициите в имоти и кои са с най-светло бъдеще?
  11. Какви грешки е допускал и как да се предпазите от тях?
  12. Къде да се свържете с него и още много ценни съвети, които ще ви спестят пари и бели коси.Ето и въпросите на нашите зрители към Орлин, на които той отговори професионално:
  13. Десислав Нейчев – В България съществуват ли tax free brokerage acc, IRA… под какви наименования са и имат ли предимства?
  14. Никола Попниколов – Ако дружество притежава недвижими имоти, които отдава под наем, може ли дружеството да използва данъчния ефект на амортизацията, за да намали данъчната си основа и би ли имало задължение да преоценява текущо недвижимите имоти (съответно евентуално да регистрира приходи от преоценки)?
  15. Николай Данаилов – Ако сградата, в която дружество отдава под наем, е със статут апартаментен хотел, с 9 или 20% ДДС следва да се облагат приходите?
  16.  Веселина Стоева – Какви са условията за задължителна регистрация на физическо лице по ДДС? Колко имота и за какъв период трябва да бъдат продадени? Има ли значение начинът на придобиване на тези имоти? При получаване на имоти от обезщетение и продажбата им в последствие, при какви условия ФЛ е длъжно да се регистрира по ДДС? Има ли значение в този случай, че парцелът е придобит по наследство?
  17. Захари Танев – 1. Когато лице получи обезщетение в апартаменти (договор за суперфиция), а земята му е била наследство или дарение, при продажба на придобитите апартаменти дължи ли данък печалба и как се изчислява той? При заплащане на разходи при покупка или продажба на имот с включен ДДС в цената, защо местният данък се изчислява върху цялата сума, а не върху данъчната основа т.е. плаща се данък върху данъка?
  18. Цветко Томов –  При покупка на имот в Унгария в България дължат ли се данъци? Във Унгария не се дължи данък апартамент. При отдаване на имот под наем в Унгария, в България дължат ли се данъци за същия имот?
  19. Кирил Анев –
    • Дължи ли се данък печалба при продажбата на имот, придобит чрез дарение, преди по-малко от 3 /три/ години? В кои случаи? Дължи ли се, в случай че дарителите са по права линия /родители на дете/? При други роднини?
    • Кога юридическо лице продава недвижим имот, в кои случаи се дължи ДДС? Какви са хипотезите? Ново – старо строителство?
    • Юридическо лице сключва предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот. Договорът се прекратява по вина на Купувача.
    • Юридическото лице/Продавач задържа капарото като неустойка по договора. Това печалба ли му е? Дължи ли данъци за това?✅ Абонирайте се за нашия инвестиционен нюзлетърhttps://imvestia.bg/#newsletterhome
      ✅ Последвайте ни във Facebook
      ✅ Абонирайте за канала ни в YouTube
      ✅ Слушайте ни в подкаст платформите: Apple podcasts, Spotify и Speaker

       


      УДАРЕТЕ ПО ЕДНО РАМО!
      Влезте в Apple Podcast, напишете ни отзив и ни дайте оценка! Отнема секунди, а за нас ще бъде много ценно. Може да го направите тук.Ако познавате инвеститор в имоти, който е постигнал успехи и е готов да ги сподели, пише ни с препоръка за гост на contact@imvestia.bgТози подкаст достига до Вас благодарение на IMVESTIA – Вашият мост към финансова независимост и благосъстояние чрез инвестиции в имоти.
      „Основахме Imvestia с непоколебимото убеждение, че инвестирането в недвижими имоти е ключов компонент от стратегията за постигане на финансовата свобода, за която всички мечтаем. Като инвеститори и дългогодишни участници на пазара, ние отлично познаваме ползите и потенциала на недвижимите имоти. Знаем, също така, какви рискове крие лекомисленото отношение и липсата на опит. Затова положихме сериозни усилия и създадохме инвестиционна компания, която да разчупи традиционните модели, да отключи затворени досега врати и да осигури атрактивни предложения на своите клиенти. С 34 години общ опит в сделките с имоти, страст и почтеност, ние ежедневно откриваме атрактивни възможности и създаваме стойност за нашите клиенти, инвеститори и обществото, в което живеем. Нека ви покажем как!“Щелян Калчев и Георги Янков, www.imvestia.bg

Банкноти от имоти в пощата ти!

Запиши се тук.