ДА ПЕЧЕЛИМ ОТ ИМОТИ, ДОКАТО РАБОТИМ ОТ 9:00 ДО 18:00 Ч.

Imvestia > Блог > Имвестия > ДА ПЕЧЕЛИМ ОТ ИМОТИ, ДОКАТО РАБОТИМ ОТ 9:00 ДО 18:00 Ч.

Мечтал ли си един ден да не се налага да ходиш на работа и въпреки това да изкарваш пари всеки месец? Ако ми кажеш “Не”, то тогава ще ти загубя времето. Ако тайно си го желал, отдели няколко минути и си води записки. Инвестицията в имоти може да ти осигури нужния стандарт на живот, без да ти се налага да работиш. Ето как.

• Определи си целта. Към какво се стремиш? Представи си, че сега е пролетта на 2022 г. и ти си на любимото място, в България или по света, с обичаните хора и кучето, правиш точно това, което те прави щастлив. Колко струва месечната ти издръжка, за да се радваш на този рай? Напиши цялата сума. Колко е? 2000, 3000, 5000, 10000 лв? Това е сумата, която трябва да подсигуриш от разумните ти инвестиции в имоти (не вземаме предвид инфлационните процеси). С тази цифра трябва да започва и завършва всеки твой ден.

• Провери си финансите. Имаш два източника на средства – лични или заемни. Виж всички спестявания, с които разполагаш. Ако имаш задължения, добре е първо да ги погасиш. За целта вземи съвет от финансов консултант, защото ще се наложи да прекроиш бюджета си. После отиди в банката или при кредитен посредник, за да разбереш на какъв кредит можеш да разчиташ и при какви условия. Ако ще правиш сделки с имоти, е задължително да си знаеш възможностите. В случай, че горните варианти не са приложими поради някаква причини, тогава ще трябва да си по-изобретателен и да осигуриш финансиране от алтернативни канали.

• Създай екип. За да печелиш от имоти ще трябва да целунеш много жаби – добрите оферти не са под път и над път. Намирането на изгодния имот изисква време, фокус и много работа. Сам не можеш, особено когато работиш от 9 до 6. Кой може да ти помогне за десетките неща, които те очакват? Имаш два варианта. Първият е да разчиташ на семейството или близък приятел. Половинката ти може да разнася листчета или да говори с продавачи, брат ти да оглежда апартаменти, баща ти да се занимава с майсторите и тн. Вторият вариант е да си наемеш професионалисти – брокер, адвокат, строител или виртуален асистент, които да свършат всичко за теб.

• Направи система. Не можеш да си позволиш лукса да действаш в хаос. Инвестирането в имоти си е БИЗНЕС, независимо дали го правиш професионално или между другото. Създай план за това какво, как, от кого, кога и къде трябва да се свърши. Проектирай на лист хартия всичко от финасирането, търсенето на имота, през огледа, оценката, ремонта, продаването/отдаване, аварийните ситуации и купчината други задачи. Трябва да си напълно наясно как протичат часовете ти, вложени в този бизнес и какво правиш при различни сценарии. Ако имаш система за действие, няма да губиш най-оскъдния си актив – времето в празни движения. Все пак повторението е майка на знанието и умението. Систематизирай усърдно!

• Проучи пазара. Имаш ли вече идея как ще печелиш от имоти? Ще придобиваш, за да даваш под наем (дългосрочна стратегия) или ще купуваш, за да препродаваш с или без ремонт (краткосрочна стратегия)? И в двата случая трябва да познаваш пазара по-добре от себе си. Чувал си, че в имотите има едно правило с три опорни точки: Локация, локация, локация? Трябва да си напълно наясно с потенциала на града и квартала (икономически, политически, социално-демографски и тн), в коя посока върви пазара и какви са очакванията за бъдеще, какви са продажните и наемни цени, количеството и качеството на търсене и предлагане, данъци и такси, цена на строително-монтажни дейности, цена на материали и обзавеждане, както и много други изключително важни парчета от големия пъзел на инвестирането. Не прави грешката да не си подготвиш домашното. Би било равно на това да вървиш по ръба на скала със затворени очи.

• Отдай се на каузата. Как се яде слон? Хапка по хапка. Както вече отбелязах, инвестирането в имоти е бизнес и изисква професионален подход. Като всяко едно начинание, началото ще е трудно, хаотично, изнервящо, скъпо и най-вече времеемко. Ще прилича много на лабиринт без каквито и да е инструкции. След като работиш по 8 часа на ден, трябва да си много внимателен с останалите 16. Забрави за телевизора, излежаването или разходките след работа. Онези 2-3 часа привечер трябва да са насочени към изпълнението на поставената цел в първата точка. Уикендите ще са ти верен съюзник и източник на екстра време. Възползвай се максимално добре. И помни, че пътят е дълъг. Не трябва да се притесняваш – всяка една малка крачка те води към голямата цел.

• Действай! “Найк” го казаха най-добре преди години- Just do it (просто го направи). Ако наистина си решил, че имаш ясен краен резултат, осъзнал си защо го правиш и си наясно как по-точно ще го постигнеш, направи първата крачка. Мотивацията ти ще бъде подхранвана от хубавата картина в мечтите ти. Заглуши онзи предателски глас в главата, малкия саботьор, и повярвай в себе си.

Кога започваш?

Рим не е бил построен за един ден. И твоето имотно портфолио, билет към финансовата независимост, няма да стане с щракване на пръсти. Ако следваш съветите тук и постоянно търсиш възможности за усъвършенстване, няма начин да не постигнеш целта си. Милиони преди теб са го направили. Ти по-лош ли си от тях?!

А ако имаш въпроси, просто ме попитай или ми пиши тук, както и в социалните мрежи. Сподели този материал, за да помогнеш на повече хора, така както аз ти помагам в момента. Заедно можем повече.

Започнахме ли вече?

Автор: Щелян Калчев

Банкноти от имоти в пощата ти!

Запиши се тук.