Еп.13: Кой контролира парите ни? Гост Кузман Илиев, икономически анализатор и автор.

Imvestia > Блог > podcast > Еп.13: Кой контролира парите ни? Гост Кузман Илиев, икономически анализатор и автор.

Кой контролира парите ви? Е, колкото и да не ви се вярва не сте вие…А кой тогава? Кузман Илиев, икономически анализатор и автор на най-новата книга на пазара “Кой контролира парите ни?” е при нас, за да даде честен и неочакван отговор на този въпрос.
 
Настоящата обстановка в страната очерта един доста интересен и неочакван за някой пазар на недвижимите имоти. Търсенето превъзхожда в пъти предлагането. Апартаментите се продават за дни, дори за часове. Продават се и с наддаване поради големия интерес. Цените на имотите растат противно на очакванията.
 
Инвестирането във време на политическа несигурност и задаваща се финансова криза води със себе си редица въпроси, чиито отговори зависят от правилното разчитане на обстановката в страната ни. Добрият политически и икономически анализатор е ключът към отговорите на тези въпроси. Познавайки добре икономиката ни, разбирайки в детайли инфлацията, знаейки кои са силите движещи търсенето и предлагането, а от там и цените на недвижимите имоти може да изкаже прогнози за това какво предстои в близко бъдеще.

Kой е Кузман Илиев:

Кузман Илиев е икономически и политически анализатор, докторант по финанси и продуцент. Лектор в специалността “Теория на парите”, катедра “Финанси и кредит” в Стопанска академия “Димитър А. Ценов”. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Студент на годината на НБУ за 2009 г. Автор и водещ на редица телевизионни предавания, като последният му проект е авторското предаване за икономика и политика “Плюс-Минус” по Нова телевизия. Съосновател и изпълнителен директор на продуцентска къща Cadre. Продуцира първия български финансов трилър, който ще излезе по кината през есента на 2021 г.

 

Ето въпросите, които му зададохме и темите, по които говорихме в епизода:

  1. Разкажи ни за най-важните уроци и послания от твоята книга „Кой контролира парите ни?“.
  2. Кои са възможните политико-икономически сценарии пред България за следващите 6-12 месеца?
  3. Кои глави и нейни части трябва да прочетат най-внимателно инвеститорите в имоти, за да се въоръжат със знания за действия в безкрайната игра на инвестициите?
  4. Търсенето превъзхожда предлагането в пъти. Апартаментите се продават за дни. Цените на имотите растат въпреки КОВИД (според НСИ ръстът в София е 8,6% за 2020). Обясни ни защо имотите не поевтиняха, а продължават да поскъпват и докога ще катерят нагоре? В кой момент се достига прагът на достъпност за жилищата?
  5. Кои икономически фактори влияят и ще влияят върху търсенето, предлагането, а от там и на цените на имотите в България? Кои показатели да наблюдават инвеститорите, за да предусетят „накъде духат ветровете“? Има ли взаимовръзки и зависимости? Дай да обясним на хората кога се вдигат или падат продажните/наемните цени.
  6. Ти твърдиш: „Добър хедж срещу инфлацията в дългосрочен план са имотите, акциите, златото.“ Защо всички инвеститори в имоти трябва да разбират естеството на инфлацията и последиците от нея? Как да се опазим от нея?
  7. Какво вещае Еврозоната за имотите в България?
  8. По кой път ще поемат лихвите?
  9. Какви законови инициативи трябва да предприеме новото българско правителство, за да стимулира дребните и едри инвестиции в имоти?
  10. Кое уплаши ПЧИ в България и те спадат през последните години?
  11. Какво може да научим от миналото, за да отгатнем бъдещето?

 

Ето и въпросите, които задаваме на всеки гост:

  1. Какъв съвет даваш на всеки начинаещ инвеститор ИЛИ какво ти се искаше да знаеш, преди да започнеш?
  2. Кои инвестиционни имоти имат най-светло бъдеще?
  3. С какво искаш да бъдеш запомнен?
  4. Кои са най-големите ти грешки?
  5. Любимата ти бизнес книга?

✅ Абонирайте се за нашия инвестиционен нюзлетърhttps://imvestia.bg/#newsletterhome
✅ Последвайте ни във Facebook
✅ Абонирайте за канала ни в YouTube
✅ Слушайте ни в подкаст платформите: Apple podcasts, Spotify  Speaker, iHeartRadio, Google Podcasts, Castbox, Deezer и Podchaser.

 

УДАРЕТЕ ПО ЕДНО РАМО!Влезте в Apple Podcast, напишете ни отзив и ни дайте оценка! Отнема секунди, а за нас ще бъде много ценно. Може да го направите тук.Ако познавате инвеститор в имоти, който е постигнал успехи и е готов да ги сподели, пише ни с препоръка за гост на contact@imvestia.bgТози подкаст достига до Вас благодарение на IMVESTIA – Вашият мост към финансова независимост и благосъстояние чрез инвестиции в имоти.
„Основахме Imvestia с непоколебимото убеждение, че инвестирането в недвижими имоти е ключов компонент от стратегията за постигане на финансовата свобода, за която всички мечтаем. Като инвеститори и дългогодишни участници на пазара, ние отлично познаваме ползите и потенциала на недвижимите имоти. Знаем, също така, какви рискове крие лекомисленото отношение и липсата на опит. Затова положихме сериозни усилия и създадохме инвестиционна компания, която да разчупи традиционните модели, да отключи затворени досега врати и да осигури атрактивни предложения на своите клиенти. С 34 години общ опит в сделките с имоти, страст и почтеност, ние ежедневно откриваме атрактивни възможности и създаваме стойност за нашите клиенти, инвеститори и обществото, в което живеем. Нека ви покажем как!“

Щелян Калчев и Георги Янков, www.imvestia.bg

 

Банкноти от имоти в пощата ти!

Запиши се тук.